perjantai 28. helmikuuta 2014

Nipponista ja kirjoitusvirheitä

Mistä aloittaisin? No vaikka niistä neljästä rautaisesta faktasta, jotka olen huomannut venähtäneen retkeni aikana!

1. Japani on Starbucksin luvattu maa
- Fakta on se, että Tokion kaupunki on istutettu täyteen kyseisen ketjun kahviloita, tai vähintään sen logoja. Et ehdi kääntää päätäsi 180 astetta, ennen kun näät jo seuraavan tähtipuksun kadun toisella puolella! Kahvihan on luonnollisesti aina saman makuista suomalaiseen suuhun, oli kyseessä medium tai dark. Tyydyin siis juomaan mangosheikkiä.

2. Japanilainen elää oikeasti riisillä ja/tai nuudelilla.
- Niin tai näin aina saat sen kupin riisiä ja/tai nuudelia, sekä puikot eteesi. Kaupunki on täynnä perinteistä ruokakulttuuria toteuttavia ravintoloita ikkunassa riisi tai nuudelipohjaisia ruokia. Ei siinä, hyväähän se on mutta ymmärrän nyt täysin miksi huomasin kadulla olevani noin 20cm pidempi JA leveämpi kuin nousevan auringon maan kansa! Siinä missä Starbucks on tupaten täynnä, mäkkäri huutaa tyhjyyttään!

3. Jokainen japanilainen mies omistaa puvun. JOKAINEN. Ei väliä oliko kiiltävä, kuviollinen tai vaikkapa pinkki, puku löytyy. Ja salkku kaupanpäälisiksi. Kello 16 Shibyjan asema täyttyy tuosta siististä työläismassasta, jotka osa näyttävät niin täydellisiltä ja kauniilta että hyvä ettet häikäistymisen lisäksi saa vielä auringonpistosta! Tässä vaiheessa tietenkin muistat seisovasi samoissa vaatteissa kun viikko sitten saaren kamaralle astuessasi ja pulunpaskaa päässäsi ja haluat vajota maan rakoon.

4. Japani on hipsterien pyhä valtakunta.
- Otsikko kertoo kaiken. Faktatietoon pohjaten, japanilainen käyttää laseja, vaikka ei niitä tarvikkaan ja mielellään vähintään kaksi kertaa päänsä kokoisia. Pipo on rullalla, värit leiskuu ja housut on nilkoista 10cm lyhyet tai kääritty ja TIUKAT. Sillä ovatko ne tiukat jai löysät takapuolen kohdalta ei tunnu olevan väliä. Kengät on tennarit jossa joko ei ole korkoa yhtään tai sitten ainakin 10cm. Välimuotoja ei ole, ota tai jätä. Posket lommolla ja tällainen hyvin syönyt suomalainen tuntee itsensä ei niin joukkoon kuuluvaksi.

No yhtä kaikki. Rakastan Japania vielä enemmän kuin ennen juuri näistä syistä. Tätä tekstiä kirjoittaessani viereeni junassa istahti pukumies, jonka täydellisyys vihlaisi. Oli siinä naurussa pidättelyä.

Kaikesta huolimatta, Japani on perinteiden maa läntisistä mieltymyksistään huolimatta. Tämä näkyy niin nuorisossa, kuin vanhemmassakin kansassa. En nähnyt yhtäkään huonokäytöksistä ihmistä koko vierailuni aikana. Kaikki olivat avuliaita ja ystävällisiä. Vaikka englannin osaaminen on melko huonoa, yritetään sinua silti auttaa viimeiseen asti. Ihailtavaa!

Japanilla on joku juttu portaiden kanssa. Niitä on kaikkialla. Temppelit, pyhätöt, hotellit, talot, kaupat ja jopa kävelytiet ovat vähintään kymmenen askelman päässä. Askelmat ovat toki sellaisia, että et aivan yltä hyppäämään kahta kerrallaan, mutta silti askelmat tuntuvat epäkäytännöllisen pieniltä! Ne ovat myös joko liian matalia tai korkeita. Wou.

Liikkeet ovat ahtaita, mutta omaavat vähintään kolme kerrosta. Portaat ovat kapeat ja aina tukossa. Tunnet jyrääväsi allesi aikuisen japanilaisen miehen. Hieno tunne. Yhtä kaikki, asiakaspalvelu kukoistaa ja hymy irtoaa aina! Nyt se vieressä istuva mies rikkoo imagoaan syömällä munkkipossua. Ohhoh...

Japani on uniformujen maa. Siistien sellaisten. Jokaiselle viralle ja koulutusasteelle on oma pukunsa, joka voi olla käytännöllinen tai voi olla olematta. Jos olette joskus miettineet, ovatko mangojen ja animeiden koulutyttöjen hameiden pituudet realistisia, voin sanoa - ei ole. Ne ovat lyhyempiä. Makunsa kullakin, nyt ehkä ymmärrän japanilaisen pojan motivaation koulua kohtaan paremmin!

Japanilainen talvi on suomalaisen kesä. Kuljin pelkkä huppari niskassa ja silti oli kuuma. Japanilaisella oli nahkatakki ja kaulahuivi. Hipsterillä pipo! Kiva hikoilla kahvilassa kuin porsas ennen tulelle joutumista. Anteeksi japanilaiset kanssaolijani! Varsinkin sinä täydellinen pukumies vieressäni.

Maskit on juttu tässä maassa. "Whats the thing with the masks?" "You wont get sick!" ... joooooooo noooo eihän se niin välttämättä ole mutta good for you! Maskeja oli kaikkialla, kaikilla ikäluokilla ja sukupuolilla. Kaiken muun jälkeen erotuit joukosta vielä siten, että suullasi ei ollut hengityssuojaa. Tänks!

Vaikka tekstin sävy on melko piikittelevä, en halua että kukaan käsittää väärin. Tulisin tänne takaisin koska vaan ja vaikka asumaan! Englannilla tuskin pärjäisi, mutta kyllä kielen varmasti oppisi. Metrolinjat voivat tuottaa ongelmia, mutta se mitään! Virheiden kautta voittoon. Huomena kotiin, big mack odottaa ja samoin karu suomalainen todellisuus. Kiitos Japani.

Ps. Japanilaisten hiukset on aina siististi. Kun omat näyttää tarhapöllöltä nii  Nippolaisella ne hohtaa täydellisyyttä.

2 kommenttia:

  1. Totta joka sana :DDD Ei vaan siis kokemus oli mahtava, japanilaisista ja niiden tavoista vois kirjotta ainakin 800 sivun kirjan, ihan siis katututkimuksen perusteella

    VastaaPoista