keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Hei olen kehäsihteeri!


Käsikirja matkaan!

Kuten aijemmassa tekstissäni lupasin, kirjoittelen nyt suorittamastani kehäsihteerin peruskurssista hieman juttua. Kurssin materiaalin tueksi ostin kehätoimitsijan käsikirjan, joka sisältää myös laajan koiramaailman sanaston niin suomeksi, kuin englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja ruotsiksikin. Hyödyllinen eepos siis! Ikävä kyllä en kerennyt tutustumaan kyseiseen opukseen ennen itse kurssipäivää. Kurssi alkoi aamulla kello 09.00 Lempäälässä, Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa lauantaina 9.3. Päivän haastavin osuus oli siis nousta sängystä aikaisin ja pakata eväät, pukea vaatteet ja pakottaa itsensä ulos 20 asteen pakkaseen. Onneksi ensimmäisenä aamuna Jenni Pirinen, kurssikaverini, tuli hakemaan minut ovelta asti…Ensimmäisenä jokainen tarkisti kurssin osallistujalistalta omat tietonsa ja vahvisti luvan laittaa tiedot ylös Suomen Kennelliiton sivuille. Kun valmistuisimme, olisimme helposti ahdisteltavissa! Onnekseni kurssille oli varattu myös kahvia, jota saatoin hörppiä kumpanakin päivänä niin paljon kuin halusin. Se on paljon se. Kun kaikki olivat paikalla pidimme pienen esittäytymiskierroksen. Kurssin keski-ikä oli luultavasti jotakin 30-35 vuoden väliltä.  Joukossa oli jos jonkinlaista harrastajaa. Tiibetinspanieli, terrierit, kotimaiset pystärit ja ruttukuonot olivat edustettuina ja omistajilla kaikilla monen vuoden, jos ei monen kymmenenkin vuoden kokemus harrastuksesta. Tunsin itseni ihan junioriksi 21-vuoden ikäni kanssa… Kun vuoroni tuli, vinkaisin ”Moi olen Riina Haapakallio ja harrastan akitaa ja shibaa…. Kiitos” tyylisen vastauksen. Kun kaikki olivat saaneet avata äänihuuliaan, aloitimme aineiston läpikäymisen. Kurssilla jaettiin mallilomakkeet ja kehätoimitsijan kansio, jossa on enimmäkseen tietoa näyttelysäännöistä ja tapahtuman virallisesta puolesta.Päätin hieman kirjoittaa nyt siitä, mitä kurssilla opin ja millainen mielestäni on hyvä kehäsihteeri. Ehkäpä tämä on jonkinlainen tavoite myös itselleni ja tapa koota ajatukseni oppimastani? Toivottavasti en pitkästytä ja aja kaikkia lukijoita pois.


Millainen, mikä, miksi ja miten…?

Mikä on kehäsihteeri? Mitkä ovat hänen tehtävänsä ja velvollisuutensa? Ennen kaikkea, mitkä ovat tämän toimihenkilön rajat? Tämä henkilö on melko näkymätön hahmo kehässä, vaikka onkin samalla sitä pyörittävä ja toimintaa ylläpitävä ihminen, tai henkilö joka ojentaa arvostelut ja jonka käsialasta emme usein saa selvää. Kuinka moni muistaa minkä väriset ja malliset vaatteet sihteerillä oli kehässä, kun kävit viimeeksi näyttelyssä. Entäs hiukset? Nämä kysymykset nousivat mieleen kun kuuntelin kurssin aloituspuhetta. Näkymätön tirehtööri sirkuksessa!
Kehäsihteeri on asiakaspalvelija, jonka tulee olla yhteistyökykyinen ihminen. Aina ei voi valita tuomaria, jonka kehässä työskentelee, eikä varsinkaan yleisöä ja asiakkaita joita kehässä ja sen laidalla vierailee. Kehäsihteeri kaveri/kaverit on myös otettava huomioon. Miten kehä toimii parhaiten? Yhteiset pelisäännöt, näyttelysääntöjen ja toimikunnan toimintasuunnitelmat on oltava selvillä. Aika on rahaa, eikä kehässä ole aikaa ruveta empimään. Asenne on myös oltava kohdallaan. ”Minä laitan tämän toiminaan!”
Kehäsihteerin tulee myös olla asiallinen tietojensa ja käytöksensä lisäksi myös ulkoasullisesti. Kukapa haluaisi katsella kehäsihteeriä reikäisessä ja likaisessa T-paidassa, tai iki ihanaa rekkamiehen hymyä, joka pilkistää toimitsijan kurottaessa ruusukkeita varten? Tietenkin toimitsijan on hyvä ajatella myös käytännöllisyyttä ja omaa mukavuuttaan joskus jopa päivän kestävissä toimeksiannoissaan. Ovatko korkokengät paras vaihtoehto pehmeälle nurmikolle? Kestääkö sinulta vuosi päästä kehän toiselta laidalta toiselle? Ovatko vaatteet liian hiostavat kuumalle päivälle? Tai liian ohuet kylmälle kevätsäälle? Kannattaa muistaa, että tehtävästäsi riippuen saatat istua tai vaihtoehtoisesti seistä koko päivän! Älä myös pue mitään mörköpukua päällesi, jotta kehässä käyvät koirat eivät stressaannu läsnäolostasi. Oma koirani on ollut kehässä, jossa tuomari piti pitkää mustaa takkia ja auringon valossa tummuusastettaan vaihtavia aurinkolaseja. Koira vahti tuomarin liikkeitä alati.


Kuka maksaa, kuka kustantaa?
Kehäsihteeri on oikeutettu matkakulujen korvauksiin ja päivärahaan. Tarvittaessa hänelle on myös tarjottava majoitus henkilökohtaisesta huoneesta, josta löytyvät esimerkiksi suihku ja WC. Hänelle on myös kustannettava lounas, tai tarjottava sellainen. Luettelo on myös aina hyvä iskeä hänelle käteen, siis ihan oma sellainen!
Toki toimihenkilön tulee olla joustava edellä mainituissa asioissa. Näyttelyiden tarkoitus niiden järjestäjien näkökulmasta on kerätä rahaa niitä järjestäville tahoille. Tuloilla katetaan toimitsijoiden lisäksi myös tuomarien kulut. Ei ole kovin reilua ottaa ensimmäisen luokan lippua junasta tai lentokoneesta, jos kimppakyytikin on saatavilla. Ole reilu toimeksiantajaasi kohtaan, se tekee meidän kaikkien kokemuksestamme näyttelyssä mukavamman ja todennäköisyys siitä, että sinut kutsutaan töihin uudestaan on suurempi. Näyttelyiden järjestäjät jakavat tietoa ja puhuvat!

Sääntöjen aarreaitta!

Minun säännöt, sinun säännöt, meidän säännöt.     

Perus sääntö. Älä huutele vieraisiin kehiin! Näyttelypäivänä olet näyttelyssä töissä, oli kyse kuinka rakkaan harrastuksen toteuttamisesta ikinä. Keskity omaan tekemiseesi ja kehääsi. Myös kehässä käyvät ihmiset arvostavat nopeaa, loogista ja keskittynyttä toimintaasi. Kuvittele itsesi kaupan kassalle, jossa kassaneiti miettii kokoajan miten kassakone toimii tai puhuu vastapäisen kassan kanssa siitä, mitä he tekevät viikonloppuna. Kiva tunne? Tehtävänä on kehän pyörittämisen lisäksi auttaa kehässä vierailevaa näytteilleasettajaa. Osa asettajista toki ovat vanhoja konkareita, jotka juoksevat kehässä suunnilleen silmät kiinni koira vierellään. Aina ei kuitenkaan ole näin. Usea ihminen tulee kokeilemaan näyttelyyn ”siipiään”. Onko tämä minun juttu vai ei? Jos kehäsihteeri kohtelee heitä kuin roskaa, tulevatko he uudestaan? Eiväthän he tiedä erityisen pahasta päivästäsi, sinua sättivästä tuomarista, myöhästyneestä linja-autosta tai muista sinua vaivaavista asioista. Usein he eivät myöskään ole syy ”ahdinkoosi”. Mutta jos kuitenkin paha tuulesi johtuu kehässä käyneestä asiakkaasta muista eräs tärkeä asia: se ei ole henkilökohtaista. Ja miten se voisi olla? Eiväthän he tunne sinua. Jos taas tuntevat, älä sinä mene henkilökohtaisuuksiin. Kun olet kehässä, ei ole tuttuja ja kavereita. On vain kehässä vierailevia asiakkaita ja näytteilleasettajia. Tästä pääsemmekin sitten kamelinsillalla seuraavaan asiaan. Jokainen ihminen tulee koirineen kehään anonyyminä. Koiran nimi, kasvattaja, handlerin kennelnimi, omistaja, mikään ei saa olla esillä kehässä. Tuomarille ei saa kertoa omaa nimeään tai koiran nimeä. Edes kives-, hammas- tai mitään muutakaan todistusta esitettäessä ei saa näyttää koiran tai omistajan tietoja. Tässä tilanteessa kehäsihteeri huolehtii siitä, ettei näin pääse käymään. Peitä tiedot, taita paperi sallittaessa tai jotakin muuta vastaavaa. Kuten aikaisemmin mainitsinkin jo tekstissä, kehäsihteeri ”palvelee” kehässä myös tuomaria. On kohtelijasta saattaa tuomari kehään, opastaa häntä tauoilla ja huolehtia hänelle annettavasta työrauhasta. Varsinkin jos kyseessä on ulkomaalainen tuomari! Kehä sujuu paremmin, jos myös tuomari on tyytyväinen. Lähde näyttelypäivään ”mitä ikinä tapahtuukin, olen siihen valmis!” asenteella. Koska mitä tahansa tosiaan voi tapahtua.
Pyörittävä toimitsija: kun kehä lähtee käyntiin, muista esitellä tuomari. Tuomarin esitteleminen uudestaan esimerkiksi rodun vaihtuessa tai tauon päättyessä ei myöskään ole pahitteeksi. Ilmoita kovaan ääneen kehään kutsuttavat rodut, koirat, niiden luokat ja pidä näyttelyyn osallistujat ja yleisö ajantasalla tapahtumista. Voin kuvitella, että on kovin kiusallista, mikäli kehän laidalta alkaa lennellä kommentteja ”PUHU KOVEMPAA!”. Laatuarvosteluja ja sijoituksia jaettaessa on myös hyvä pitää ääntä. On myös hyvä pitää kirjoittavaa kehäsihteeri kumppani ajantasalla kehän tapahtumista. Mikäli näyttelyssä ovat käytössä uuden systeemin mukaiset värikoodien mukaiset laatuarvostelua ja sijoituksia kuvaavat ”laput”, nosta ne korkealle arvostelua ilmoittaessasi. Ilmoita jos jokin koira on poissa. Tee hommasta hullun lailla kirjoittavalle, parhaimmillaan samaan aikaan tulkkaavalle kirjoittajalle helpoksi. Kehä etenee silloin paremmin.
Kirjoittava toimitsija: kiinnitä huomiota kehässä oleviin koiriin ja ennen kaikkea tuomariin ja hänen saneluunsa. Pidä paperit järjestyksessä, älä vain heittele tavaraa ympäri ämpäri. Tarkista aina lomake, johon alat kirjoittaa. Mikä olisi sen mukavampaa, kuin kolmekymmentä väärään pohjaan kirjoitettua lomaketta? Kuka korjaa tulokset?
Kun vastaan tulee ”niitä pirteimpiä” asiakkaita muista olla rauhallinen ja asiallinen. Suuttumuksesta/kiihtymisestä/raivosta ei ole mitään muuta kuin haittaa. Tällöin tilanne riistäytyy melko varmasti käsistä ja kaikki alkaa menemään päin mäntyä. Tässä tullaan taas suureen tarpeeseen tuntea näyttelysäännöt. Kun tiedät faktat, sinun on helpompi antaa asiallisia ja oikeita vastauksia. Mitä jos vastaan tulee valitus? Ohjaa valittaja toimistoon, tai kutsu näyttelyohjaaja paikalle. Sinun on saatava kehä pyörimään ja jatkettava työtäsi. Tällä pyritään estämään mahdolliset dramaattiset kohtaukset kehän laidalla, tai sen sisällä. Muista kuitenkin: tuomarin arvostelusta ei voi valittaa. Sitä ei pääsääntöisesti voi muuttaa. Poikkeuksina tietenkin mahdolliset tuomarin ja kirjoittavan kehäsihteerin välille iskeneet tietokatkokset tai väärin ymmärretyt arvostelut. Tämän takia on tärkeää, että kehäsihteeri toimii kehässä, jonka käyttökieli on sinulle tuttu ja turvallinen.
Sitten kehätoimitsijaa koskevista säännöistä. Kennelliiton säännöt kertovat melko yksiselitteisesti ja aukottomasti, että koiraa jonka kehässä toimiva toimihenkilö omistaa, tai omistaa sopimuksella minkäänlaisen oikeuden koiraan ei voida esittää kehäsihteerin omassa kehässä. Kehäsihteeri ei myöskään saa esittää koiraa samassa näyttelyssä tuomarille, jonka kanssa hän on työskennellyt. Jälkeinen sääntö koskee kaikkia koiria, omia ja vieraita. Kannattaa tietenkin myös miettiä, onko järkevää työskennellä samassa näyttelyssä, johon on aikeissa tuoda koiran esitettäväksi. Tämä vaatii jo melko mahtavia ajanhallinnan taitamista ja joustavia kolleegoja. Kannattaa tietenkin miettiä myös, mitä kehänlaita sinusta sen jälkeen ajattelee… Päihdeaineet, tupakointi ja vastaava ei luonnollisestikkaan ole hyväksyttävää.
Mitä oikeuksia kehäsihteerillä on? Noh hyvin vähän mitään tulkinnan varaista ja vapaat kädet antavaa. Mikäli kehääsi tulee ihminen, joka ilmoittaa koiransa valioituneen edellisessä näyttelyssä eikä se enää voi osallistua hänen ilmoittamaansa luokkaan ilman tulosten hylkäystä, koira voidaan siirtää valioluokkaan. Mikäli handleri valehtelee asiasta, tulos evätään. Muissa tilanteissa kehäsihteeri ei saa vaihtaa koiran luokkaa, ei edes vaikka ilmoittaja itse tulisi sitä vaatimaan. Koiraa ei voi siirtää pennuista junioreihin tai junioreista nuoriin. Mikäli ilmoittaja on tehnyt ilmoitusvirheen, ei asialle voida kehässä mitään. Ei vaikka asiakas kuinka siitä meuhkaisi. Kehäsihteerillä on oikeus myös pitää yllä kehän järjestystä, valvoa että kehässä sääntöjä noudatetaan ja pitää huoli siitä, että jokainen näytteilleasettaja saa oman rauhansa ja aikansa. Mikäli havaitset kilpakumppanin häirintää, saat puuttua siihen tilanteen ollessa selkeä. Voit myös puuttua kehän laidalla mahdollisesti tapahtuviin koiriin kohdistuviin väärinkäytöksiin. Ja miksei ihmistenkin. Onko hyväksyttävää esimerkiksi kääpiörotujen parissa havaittava ilmiö, jossa handleri nostaa koiransa trimmipöydälle pitäen kiinni sen päästä ja hännästä. Ei minusta. Esimerkiksi koiranpentujen ja ”turistikoiriksi” tuotujen koirien myyminen on näyttelypaikalla kielletty. Kehän aikatauluja voidaan siirtää ja muuttaa, mikäli tämä käy kaikille, joita moinen päätös koskee. Kun tunnet säännöt ja työnkulun, homma toimii. Jos et osaa ratkaista pulmaa, ota yhteyttä näyttelytoimikuntaan tai näyttelyohjaajaan.

Kai muistit juoda aamukahvisi…?
Ennen kun lähdet kehään:
1.       Tutustu rotuihin, joita kehässä arvostellaan. Mitattavia rotuja, erikoissäädöksiä näyttelysäännöissä, perusluonne? Voiko vastaan tulla rodusta toiseen siirto?
2.       Kun vastassa näyttelypaikalla on ulkomainen tuomari, kertaa koirasanasto vaikkapa netistä tai kehäsihteerin käsikirjasta
3.       Kertaa näyttelysäännöt! Ne pitää olla hallinnassa.
4.       Varmista, että mukanasi on kaikki mitä koet kehään tarvitsevasi. Kyniä, kumeja, peitelakkaa, neula ja lankaa… Hmmm?
5.       Ennen kuin lähdet liikkeelle, tarkista missä näyttelypaikka on, missä kehässä olet, kenen kanssa ja työskentelevä tuomarisi.

Tämän jälkeen päästyäsi näyttelypaikalle ilmoittaudu toimistossa, tee matkalasku rahastonhoitajalle, tutustu työpariisi ja nouda kehäkori. Tarkista toki myös se, että korissa on kaikki! Kehäkansio, väriviuhka, ruusukkeet, luettelot, näyttelysäännöt, näyttelytoimikunnan yhteystiedot ja muut tarvittavat kontaktit, kaakapussit, mitta, kyniä, muistilappuja, laastaria ja käsisiteitä ja tietysti ulkonäyttelyn kohdalla sadetarvikkeet! Sitten uusi tarkastuskierros kehäkansion kanssa. Lomakkeet, tulosliuskat, tiedotteet, välipahvi jne. Sitten noudat tuomarisi ja esittäydyt hänelle. Kysy myös onko hänellä erityistoivomuksia. Vie tuomari, tavarasi ja tarvittaessa parisikin kehällenne. Kun päivä on päättynyt, tarkasta tulosliuskat, järjestele kehäkorisi ja palauta se kehäkansioineen sovittuun palautuspaikkaan. Kuittausta vastaan tietenkin!

Ukko ylijumala… Ei vaan siis tuomari!
Tuomari on kehänsä tähti, diktaattori ja ylin valtias. No ei nyt sentään… mutta melkein. Tuomari tekee päätökset koirien laatuarvosteluista ja sijoittelusta. Tämän lisäksi hän tekee päätökset aggressiivisen koiran lausunnoista. Mikäli koira saa laatuarvostelun ”hylätty” vihaisuuden takia, siitä on tehtävä ilmoitus Kennelliitolle. Tähän ilmoitukseen otetaan ylös koiran omistajan/handlerin lausunto ja silminnäkijöiden yhteystiedot. Kaksi tällaista ilmoitusta ja koira saa käytöksensä takia näyttelykiellon. Tuomari ei voi puuttua kehän ulkopuolella tapahtuviin tilanteisiin, vaan se on näyttelyyn osallistuvien ihmisten ”tehtävä”. Koiran ulkomuodon ”muokkaaminen” on myös ehdottomasti kielletty. Mikäli tuomari huomaa, että olet maalannut koirasi, niin mitään ei ole tehtävissä. Selitys muutamasta harmaasta karvasta ei auta. Sama pätee Suomen Kennelliiton asettamiin doping sääntöihin. Tuomari voi käynnistää halutessaan dopingtutkinnan epäillessään sääntöjä rikottavan. Näin tapahtuessa kiikutetaan kaikkitietävä näyttelyohjaaja paikalle ja asiassa edetään säännösten mukaisesti.
Nykyään Suomessa voimassa olevien näyttelysääntöjen mukaan näyttelyihin voidaan tuoda koira, jolla on jonkin vian/trauman/sairauden vuoksi poistettu kivekset, hampaita tai sillä on hännässä nikamavika. Näistä kaikista, ja muista vastaavista tapauksista, tulee näyttelyyn ottaa mukaan Suomen Kennelliiton hyväksymä lomake ja lääkärintodistus. Leikatun uroksen kohdalla vaaditaan myös eläinlääkärin todistus tai näyttelytulos, joka antaa ilmi uroksella joskus olleen normaalit kivekset vähintään 6 kuukauden iässä. Todistusten huomioon ottaminen on ihan itse tuomarista kiinni kaikissa muissa tapauksissa, paitsi hyväksyttävää kivestodistusta esittäessä. Joko hän arvostelee todistuksen huomioon ottaen, tai sitten ei. Arvostelulomakkeeseen kuitenkin kirjataan, että koiran kohdalla on esitetty eläinlääkärintodistus. Tuomarin tehtävä on myös arvioida koiran terveydentilaa. Terveyden kommentoiminen ei millään tavalla ole kehäsihteerin tehtävä. Hän kirjoittaa arvosteluun JUURI sen, mitä tuomari sanoo ja käskee. Sanasta sanaan.
Tuomarilla on myös oikeus antaa arvostelu, jossa hän antaa ”lausunnon” rotumuunnoksesta toiseen siirrosta tai sekarotuisuudesta. Akitan kohdalla tuomari voi antaa lausunnon koskien koiran tyyppiä. Akita vai amerikan serkku? Kahden eri ulkomuototuomarin lausunnon jälkeen koiran rotua on mahdollista vaihtaa, tai se vaihdetaan. Tilanteissa, jossa näytteilleasettajan tavoite on vaihtaa koira esimerkiksi rotumuunnoksesta toiseen, täytetään tuomarin tarkastuksen aikana tilanteeseen tarkoitettua lomaketta. Näissä tilanteissa järjestetään usein niin sanottu mittaus, jossa esimerkiksi saksalaisten pystykorvarotujen kohdalla otetaan rodun edustajan säkäkorkeus ja verrataan sitä rotumääritelmän mittoihin. Käytäntönä on usein se, että mittaukset järjestetään heti aamusta, ja niille varataan oma aikansa ja paikkansa. Mittauksiin on hyvä varata aikaa, samoin papereiden toimittamiseen siihen kehään, jossa koira arvioidaan mittauksen jälkeen. 
Tuomarilla on valta ottaa ja antaa kehän rajojen sisäpuolella. Tuomari antaa tittelit ja sijoitukset. Tuomari voi esimerkiksi vielä parhaan sukupuolen edustajan valintaan kohdistuvassa kehässä laittaa luokassaan toiseksi tulleen koiran ensimmäiseksi. Koskaan ei tiedä! Tuomari myös päättää kehästä myöhästyneiden koirien kohtalon. Saavatko ne laatuarvostelua lainkaan, vai jäävätkö ne ilman sitäkin? Sijoitusta ne eivät kuitenkaan voi enää saada.Näiden asioiden lisäksi kurssilla käsiteltiin myös näyttelysäännöt ja erilaiset käytännöt tapahtumissa. Puhetta ja keskustelua riitti enemmän kuin tarpeeksi ja välillä tuntui, etten kuullut edes ajatuksiani puheen sorinan yli. Noh mutta ilmeisesti jotain tuli sentään opittua, sillä läpäisin sunnuntaina 10.3 järjestetyn loppukokeen. Kokeessa tosin tunsin kuinka ajatukseni menivät kipsiin ja kuinka vastaukseni olivat mitä epäselvimpiä. Palautinkin kokeen toisiksi viimeisenä. Toisin kuin Jenni, joka yletti vastauksineen viiden korkeimmat pisteet saaneen joukkoon. Sitten käteeni iskettiin todistus kurssin suorittamisesta. A5 kokoinen pinkki lappu, johon minun tulee kerätä vähintään viisi harjoittelukertaa eri näyttelyistä. Vähintään yhden näistä tulee olla KV näyttely. Ensimmäiset harjoittelut onkin jo varattu! Tiedossa on kaksi ryhmänäyttelyä, joissa pääsen kehään kolmanneksi, takapiruksi joka seuraa ohjaajiensa jokaista liikettä! Toivon mukaan kaikki menee hyvin ja tämä tyttö saa kehäsihteerin kortin käteensä. Joskin korttia on ylläpidettävä vähintään kahdella työskentelykerralla vuodessa. Mutta mikäs siinä, urheiluhenkeä ja tuulta päin! Kehät vapiskaa, Riina on tulossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti