keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

The King is back to his Queen!

Juho is back! Vain tyrmätäkseen kaikki ideani ja ehdotukseni koskien tulevia kasvatussuunnitelmiamme. Eipä siinä, eihän meillä ole kiirettä niiden asioiden suhteen. Seuraavat kasvatussuunnitelmamme kun koskevat mahdollisesti valkoista akita narttuamme Hitoa (Vuorenvarman Makeakuinmarenki) ja/tai shiba tyttöämme Nomia (Hirose no Koutan go Enshuu Hirosesou), joiden aika on kypsä vasta aikaisintaan vuoden kuluttua. 

”Jalostukseen käytettävän koiran suositellaan olevan iältään vähintään 2-vuotias, mielellään tätä 
vanhempi, jotta sen ja lähisukulaisten ominaisuuksista saadaan mahdollisimman varmaa tietoa 
jalostusta varten. Rotujärjestöt kirjaavat rotukohtaiset suositukset jalostuskäytön vähimmäisiäksi rodun JTO:aan.”


Kami ja Leo © Riina Haapakallio
Koiran jalostusikä on meille yksi sellainen asia, johon kiinnitämme huomiota varsinkin akita-rodun kasvatuksen kanssa. Rotuun paremmin tutustuneet varmaan tietävätkin miksi. Niille, jotka eivät tilanteeseen ole tutustuneet, rodussamme myllästää autoimmuunisairaus Sebaceous Adenitis, paremmin tunnettu kutsumanimellään "SA". Tälle sairaudelle tyypillisenä puhkeamisikänä pidetään kahden vuoden ikää, vaikkakin se on "vain" sairaistuneista koirista ja niiden sairastumisiästä tehdyn laskelmoinnin keskiarvo. SA ei kysy aikaa, paikkaa eikä varsinkaan kohdettaan. Tämä sairaus voi iskeä koiraan kuin koiraan iällä kuin iällä. Ja meillä onkin jonkin sortin omakohtaista kokemusta tästä. Kun etsimme Kaldorei-pentueelle sopivaa isää ja Kamille sopivaa urosta, oletimme että jalostuskäyttöön pyytämämme uroksen isällä ei ole yhtään SA:han sairastuneita jälkeläisiä. Uros oli tuolloin 10-vuotta vanha ja jalostukseen kysymämme uros vajaat 5-vuotta. Tällä 10-vuotiaalla uroksella on neljä pentuetta neljän eri nartun kanssa. Vanhimmat jälkeläiset olivat tuolloin 7-vuoden paikkeilla ja nuorimmat reilun vuoden ikäisiä. Tulevan Kaldorei-pentueen takaa löytyi jo valmiiksi ikävä kyllä SA-rasitteita, mutta ajatus isoisästä, joka ei ole kyseistä sairautta periyttänyt oli enemmän kuin lohduttava. Varsinkin kun vanhimmat jälkeläiset olivat jo pian veteraani-ikäisiä. Saimme uroksen käyttöömme. Juoksut alkoivat, matkustimme Ouluun ja hoidimme astutuksen. Lähdimme kotiin odottamaan tuloksia. Koira ultrattiin tiineeksi ja olimme enemmän kuin onnellisia. Mahtavaa! Noh pennut syntyivät, olimme selvillä siitä kenelle haluaisimme pennut myydä ja kaikki eteni hienosti. Sitten luin viestin Akita ry:n foorumilta, jossa kerrottiin käyttämäni uroksen 7-vuotiaan sisarpuolen sairastuneen SA:han... Isän puolelta. Sen hetkisiä tunteita on aika vaikea kuvailla. "Karma, epäonni, kohtalon ivaa vai maailman kiusantekoa?". Akitan kanssa saa aina olla hieman varpaillaan ja pidättää hengitystään. Vaikka SA voi puhjeta kelle vain milloin vain, niin itse koemme paremmaksi odottaa jalostukseen käytettävät koirat yli 2-vuoden iän.

© Akita - Japan Kennel Club, INC.
SA:n lisäksi on myös muita tekijöitä, jotka mielestämme vaikuttavat jalostusikään. Akita on iso koira ja se kehittyy hitaasti. Itse jaksan hämmästyä omien koirieni kanssa melkein joka päivä. Kami on aivan eri kaliiperia nyt, kuin mitä se oli muutaman vuoden iässä. Henkinen puoli kehityksestä on yksilöllistä, mutta pentu on aina pentu ja tämän puolen arvioiminen jää omistajalle. Mutta luonnekin ottaa oman aikansa kehittyessään pennun ja murrosikäisen koiran luonteesta aikuisen akitan luonteeksi. Koemme saavamme enemmän tietoa siitä, millaista koiraa käytämme jalostustyössämme.

Fyysisestä kehityksestä pääsemmekin sitten virallisiin terveystarkastuksiin, jotka itse pyrimme teettämään omille koirillemme ainakin PEVISA:n vaatimien tarkastuksien osilta. Silmäpeilauksen ja lonkkakuvien lisäksi pyrimme tutkituttamaan myös polvet ja kyynärät. Alaikäraja virallisille tutkimuksille on yhden vuoden ikä, joka tietysti asettaa oman "jalostusikärajansa". Nuoren koiran nivelet ovat kasvuvaiheessa usein pehmeät ja "löysät". Nivelet kehittyvät koiran kasvun, ruokinnan ja liikunnan vaikutuksien myötä. Myös koiran lihaksisto alkaa kehittyä kunnolla vasta ensimmäisen elinvuoden jälkeen, jolloin raskaampi liikunta, sekä luustoa ja niveliä voimistava "tärinä" lisääntyvät. Emme halua tutkituttaa näistä syistä heti vuoden vanhaa koiraa, vaan odotamme mielummin hieman lisää ikää ja kehitystä koiralle. Tässä kohtaa tulee tietenkin mukaan myös käytännönläheisyys ja kustannuskulut. On paitsi helpompaa, myös edullisempaa teettää tutkimukset koiralle samaan aikaan. Tietenkin joitain tarkastuksia pitää teettää uudestaan, kuten akitalla esimerkiksi silmäpeilaus. Peilaus on voimassa 24 kuukautta edellisestä tarkastuksesta, mutta tämä on seikka joka tulee vastaan ensimmäisten tarkastusten ajankohdasta huolimatta. Eihän iän odottaminen välttämättä vaikuta koiran saamiin tuloksiin, mutta sekin mahdollisuus on!

Tietysti koiran jalostuskäytölle on myös yläikäraja, tai tarkennettuna nartulle. Tämä seikka on myös laitettu kirjoihin ja kansiin! 8-vuotta täyttäneet nartut saa astuttaa vain eläinlääkärin todistusta ja hyväksyntää "vastaan". Liian nuori ensisynnyttäjä ei ole hyvä juttu, mutta ei ole liian vanhakaan ensikertalainen. Me emme välttämättä lähtisi enään kokeilemaan onneamme 6-vuotiaan ensisynnyttäjän kohdalla. Mutta tämä on meidän kokemuksemme asiasta. Siinä missä pennun on saatava olla pentu ja niin on myös veteraanin saatava viettää eläkepäiviään rauhassa. Tietenkin poikkeuksia saattaa tulla vastaan, mutta tämä on lähtökohta ainakin meillä. Kun uroksista puhutaan, voidaan todeta, että niin kauan kun vietti pelaa, onnistuu myös jalostuskäyttö. Ei kiirettä, take it easy. Usein törmää ajatukseen siitä, että vanhana aloittava uros ei välttämättä enää tajua homman nimeä. Ja tämä on hyvinkin mahdollista, mutta samaan aikaan hyvin yksilöllistä. Omalla kokemuksella sanon, että 5-vuotias Leo herra tiesi paremmin kuin hyvin "kuka saa ja kenelle annetaan", kun vein juoksuisen nartun sille vieraaksi.

Tässäpä pieni purkaus asiasta á la Riina ja Juho. Tämä teksti on kirjoitettu akitaa kasvattavien ihmisten näkökulmasta ja teksti onkin melkolailla sidottu tähän tiettyyn rotuun. Kirjoituksen ideana on jakaa meidän kokemuksiamme ja mielipiteitämme koirankasvatuksesta. Mutta tietenkin on aina otettava huomioon, että kaikki ei ole niin mustavalkoista tai suoraviivaista. Muuttujia tulee. Se miten niihin reagoidaan ja miten ne vaikuttavat ovat oma luokkansa. On hyvä muistaa kuitenkin, että erillaisilla säädöksillä ja suosituksilla on usein syynsä ja että kasvatus itsessään on monen tekijän summa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti